Blíži sa najkrajší čas roka, kedy si oddýchneme a strávime čas v kruhu blízkych s hromadou dobrého j...
Nu există niciun motiv să ne temem de piețe
Teama de a investi provine de la o posibilă scădere a prețurilor. Aceasta este, totuși, irelevantă.
- Riscul de piață este un fenomen normal și nu periculos.
- Investiți în active reale cu angajați reali.
- Economiile și valoarea cresc întotdeauna pe termen lung.
- Investițiile în ETF-uri fonduri deschise de investiții vă asigură că dețineți întotdeauna cele mai bune plasamente din lume.
Riscul de piață este pentru majoritatea oamenilor principalul motiv pentru care nu investesc. Aceștia se tem să nu-și piardă investiția.
Riscul de piață se referă la incertitudinea privind evoluția valorii titlurilor de valoare. De exemplu, dacă ați cumpărat acțiuni, riscul de piață înseamnă pur și simplu o scădere a prețurilor acestora. După cum sugerează și numele, acesta rezultă din piața însăși - de exemplu, schimbări în sentimentul investitorilor, evoluții economice nefavorabile sau nerespectarea așteptărilor. Cu toate acestea, acest risc este natural și nu îl puteți elimina.
De ce ar trebui sa nu ne temem de riscul de piaţă?
Pentru că întotdeauna este în cele din urmă depășită.
Atunci când investești, cumperi active reale - companii reale
Piața nu se rezumă la grafice, curbe și procente pe care le găsiți pe site-urile financiare. Piața este destinatarul și utilizatorul unei proporții semnificative din cheltuielile lunare ale dumneavoastră. Acestea sunt companii reale, cu angajați reali și angajament social. Acestea sunt companii ale căror produse sau servicii le achiziționați în mod frecvent.
Fie că doriți să aprindeți lumina dimineața, să cumpărați o ciocolată, să vă sunați părinții sau să alimentați mașina cu combustibil, de obicei plătiți pentru aceste servicii unei companii care este listată la bursă și care face parte din piață.
Dacă ați putea deține oricare dintre aceste companii, nu ați spune nu. Viața ta ar fi asigurată. Companiile listate la bursă sunt lideri mondiali în domeniile lor. Acestea sunt cele mai mari companii cu cifre de afaceri și profituri de mii de miliarde.
A investi înseamnă a deține aceste companii.A investi înseamnă a deține aceste întreprinderi. Datorită pieței, puteți beneficia de consumul zilnic.
Prețul este un sentiment, valoarea crește pe termen lung
Pe termen lung, este irelevantă direcția în care se îndreaptă în prezent piața. Cu un orizont de zeci de ani, există o singură direcție. În sus.
Prețul de piață al activelor reflectă în principal starea de spirit actuală a investitorilor. Rareori reflectă valoarea reală. Prețul fluctuează în jurul valorii. Prețul este un indicator pe termen scurt și sensibil. Valoarea se reflectă pe orizonturi mai lungi și este mai stabilă.
Investitorul, în primul rând, trebuie să fie interesat de valoare.
În 1980, primele 10 companii din indicele S&P 500 valorau 236 de miliarde de dolari. În prezent, doar cea mai mare companie din acest indice, Apple, valorează 870 de miliarde de dolari.
Economiile cresc întotdeauna pe termen lung și la fel și valoarea titlurilor de valoare
Pe măsură ce economiile cresc, bogăția în lume crește și o face cu sau fără tine.
Unul dintre motivele creșterii este inflația, care reprezintă un fenomen natural în economia noastră. Inflația înseamnă creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor în economie.
Economia mondială crește deoarece omenirea avansează constant, inovează și inventează tehnologii noi. Societatea, prin natura sa, nu este mulțumită cu ceea ce are. Încă dorește mai mult, încă există ceva de descoperit și de dezvoltat. Cu excepția cazului în care încetați să mâncați, să lucrați, să vă distrați, să călătoriți și să faceți sport, economia mondială va continua să crească și puteți beneficia de acest lucru.
Acum 40 de ani, nu aveam nicio idee despre internetul care avea să conecteze toate persoanele din întreaga lume. Acum 30 de ani, nu aveam nicio idee despre smartphone-uri, care acum pot controla de la distanță electrocasnicele din locuința ta. Acum 20 de ani, nu credeam că mașinile vor fi propulsate de electricitate sau că vom face plăți prin intermediul internetului. Sau că bolile care ucideau milioane de oameni acum doar câțiva ani nu mai reprezintă nicio amenințare.
În zilele noastre, toate aceste lucruri sunt de la sine înțelese, dar în urmă cu doar câteva decenii ele reprezentau o ficțiune.
Compoziția fondurilor ETF se schimbă în timp, ceea ce asigură și creșterea acestora
Finax investește în indici, aceasta poate fi imaginată ca un set de acțiuni ale mai multor companii sau ca o mostră reprezentativă a pieței. Compoziția indicilor se schimbă și este ajustată în funcție de dezvoltarea pieței.
De exemplu, acum 40 de ani, ai căuta în zadar cele mai mari companii actuale precum Microsoft, Google sau Amazon, care în prezent sunt lideri de piață. Fostele companii gigant precum Kodak, US Steel, Standard Oil sau Panam nu mai există sau nu mai înseamnă mare lucru în economia mondială. Astăzi nu vei găsi 88% dintre companiile de pe lista Forbes Fortune 500 din 1955.
Totuși, aceasta este exact motivul pentru care să investești în indici. Investiția exclusiv în indici garantează că portofoliul tău va conține cele mai de succes companii pe care le poți găsi în orice moment în economia globală.
Riscul de piață reprezintă ultima piedică în calea investițiilor. Utilizarea unei alocări adecvate și a unui orizont de timp suficient elimină treptat acest riscur
În cele din urmă, timpul întotdeauna depășește riscul de piață. La fel cum emoțiile sunt cel mai mare inamic al investițiilor, timpul este cel mai bun prieten al lor.
Cu cât este mai lung orizontul tău de investiții, cu atât este mai scăzut riscul de piață. Într-adevăr, timpul permite dobânda compusă să devină evidentă. Cu o perioadă de investiții prelungită, probabilitatea de obținere a unor profituri mai mari crește.
Začnite investovať už dnes
Alocarea pe termen scurt a banilor în active tranzacționate este o speculație, nu o investiție.
Tabelul de mai jos arată cât de probabil și cât de mult ați putea câștiga în portofolii individuale Finax la anumite intervale de timp în ultimii 30 de ani.
Piețele au avut întotdeauna și vor avea excese atunci când prețul se abate de la valoarea reală. Vor exista în continuare mișcări extreme în ambele direcții. Cu toate acestea, în final, există doar o singură direcție. În sus.
Piețele au depășit războaiele mondiale, crizele financiare majore, numeroasele șocuri, bulele speculative, crizele politice și s-au dezvoltat pe termen lung. Căutând argumente împotriva investițiilor, te privezi pe tine și pe urmașii tăi de beneficii.
A nu dori să investești din cauza riscului de piață este ca și cum nu ai merge la doctor pentru că acesta ți-ar putea pune un diagnostic de boală.